fredag 6 februari 2009

Gäss or no?


Jag har inte följt debatten om de flergångsplockade gässen särskilt noga men har ändå en fundering som jag här låter illustreras av en oplockad and.

Först vill jag understryka att jag inte tycker att det är OK att plåga djur i onödan. Det kan vara försvarbart att testa t ex mediciner på djur men då skall man självklart minska deras lidande i möjligaste mån.

Som jag har förstått av debatten kring de plockade gässen så har man plockat dem upp till fyra gånger under deras levnad, dessutom utan att använda bedövning. Det kan självklart tyckas grymt, särskilt med tanke på att deras vingar och ben varit hopbundna under tiden för att minska deras rörelseförmåga. Frågan jag ställer mig är om det är bättre att avliva dem (en gång, alltså) och sedan plocka deras dun? Överfört på människan skall tydligen en dunplockningssession vara jämförbar med att få huvudhåret avryckt. Jag ställer mig självklart frågan: Skulle jag föredra att leva i 20 år och sedan bli avrättad och få håret avryckt eller istället leva till 80 och bli utsatt för detta tre gånger jämnt fördelat under min levnad och sedan en gång som nyligen död?

Tja, det tål ju att funderas på.